Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
Pentru vizualizarea in conditii optime a forumului ortodox, proOrtodoxia, va recomandam Google Chrome care poate fi descarcat de aici.
Ultimele subiecte
» Pelerinaje la Sfantul Munte Athos
Adevarata față a hipnozei EmptySam Aug 08, 2015 11:05 am Scris de daseky30

» Clasificarea religiilor
Adevarata față a hipnozei EmptyDum Apr 05, 2015 7:32 pm Scris de clairvaux

» Intrebare pentru cei din linia intai
Adevarata față a hipnozei EmptyDum Apr 05, 2015 7:28 pm Scris de clairvaux

»  Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta
Adevarata față a hipnozei EmptyDum Apr 05, 2015 7:21 pm Scris de clairvaux

» De ce nu ne putem ruga împreuna cu catolicii
Adevarata față a hipnozei EmptyDum Apr 05, 2015 6:45 pm Scris de clairvaux

» ECUMENISMUL:origini, esenta, deziderate
Adevarata față a hipnozei EmptyDum Apr 05, 2015 6:40 pm Scris de clairvaux

» În Duminica Ortodoxiei s-a lansat un nou site
Adevarata față a hipnozei EmptyMar Mar 03, 2015 9:34 am Scris de Crez

» Icoane Ortodoxe
Adevarata față a hipnozei EmptyMier Mai 14, 2014 3:41 pm Scris de Mihai Gabriel

» Magazin online Handmade TRADITII
Adevarata față a hipnozei EmptyMier Mai 14, 2014 3:39 pm Scris de Mihai Gabriel

Calendar Crestin-Ortodox
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Flux RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 


Statistici
Avem 210 membri înregistrati
Cel mai nou utilizator înregistrat este: Peter peter

Membrii nostri au postat un numar de 634 mesaje în 360 subiecte

Adevarata față a hipnozei

In jos

Adevarata față a hipnozei Empty Adevarata față a hipnozei

Mesaj Scris de G.S. Sam Aug 29, 2009 2:08 pm

Sursa: Ortodoxie și cuvânt

După o epocă de entuziasm, știința medicală a devenit din ce în ce mai rezervată. Sugestia și hipnoza nu mai sunt panaceul ce rezolvă probleme de sănătate, ci dimpotrivă.
Cu mai bine de o sută de ani în urma, Émile Coué spunea :
”Avem în noi o forța incalculabilă, care mânuită în chip inconștient ne este adesea dăunătoare. Dacă, dimpotrivă, o conducem conștient și inteligent, ne dă stăpanire de sine. Astfel, nu numai că putem îndepărta din noi și alții bolile fizice și morale, dar chiar să trăim aproape fericiți, oricat de grele ar fi împrejurările vieții voastre”.
(Émile Coué, Sugestie si autosugestie, Ed. Casa Omnia Cartexim, Bucuresti - 1996)
Ca si Émile Coué, unii vorbesc și astăzi cu același entuziasm:
”Trebuie făcută totuși precizarea că datorită posibilităților neobișnuite de modificare a comportamentului prin hipnoză, este posibilă utilizarea terapeutică a acestei tehnici, prin hipnoză putându-se realiza vindecări ce par de domeniul miracolului".
(Irina Holdevici, Ilie.P. Vasilescu, Hipnoza și fortele nelimitate ale psihismului, Editura Aldomars, Bucuresti - 1991 )

Hipnoza ca fenomen halucinatoriu

În realitate, autosugestia, autohipnoza si hipnoza sunt negative. Nu duc la vindecare, ci conferă numai aparența vindecării. Duc la nălucire, acea nălucire de care vorbeau Sfinții părinți:
Liviu Filimon arata că:
”Hipnoza generează oboseală, este urmată adesea de cefalee și stări de somnolență ce diminuează capacitatea de munca. Hipnoza repetată poate deveni dăunătore”.
(Liviu Filimon, Ce este hipnoza, Editura didactica și științifică, Bacau, 1996)
Observam că dintre multele lucrări stiințifice care tratează acest subiect, numai foarte puține manifestă scepticism. Cele mai multe prezintă așa-zisa față pozitivă a hipnozei.
Tot același remarcabil om de știință, Liviu Filimon, dă și definiția corectă a hipnozei:
”Elementul caracteristic prezent în toate formele de hipnoza este HALUCINATIA, profilată ca idei și imagini fictive, dar considerate ca subiect ca reflectări ale realității.. .
Hipnoza este un fenomen psihic halucinant, ca urmare a stopării activității conștiente ”.


Așa-numitul tratament bioenergetic modern este un fenomen halucinant

Părintele hipnozei moderne, medicul vienez Anton Franz Mesmer (1734-1815) a reușit inducerea hipnozei prin așa-numitele pase bioenergetice. Mesmer susținea că orice corp viu degaja o cantitate de energie de tip magnetic, iar aceasta poate fi folosit la vindecare multor maladii. Si astăzi, pasele bioenergetice reprezintă principala tehnica de inducere a HALUCINATIEI hipnotice:
Iată tehnica „mângâierilor” Mesmer:
”Acestre mângâieri se exercită la o distanță de cinci centimetri față de trupul subiectului fără a-l atinge, iar sensul este de la cap spre picioare.Veți fi surprinși de eficacitatea acestei metode”.
Mesmer creadea cu tărie în teoria lui bioenergetică .Convins că a descoperit o forță curativă extraordinară, se adresează academicienilor din mai multe țari, cerând recunoașterea meritelor sale. În 1784, Ludovic al XVI-le, dând curs cererii sale, instituie o comisie regală alcătuită din cei mai iluștri oameni de știință ai vremii: Benjamin Franklin, pe atunci ambasador al Statelor Unite in Franța, chimistul Antoine Laurent de Lavoisier etc. În acelasi timp, a fost numită și o comisie alcătuită din medici. Scopul principal al anchetei era sa stabilească dacă există intr-adevăr fluidul bioenergetic pretins de Mesmer. Membrii comisiei regale au ajuns la concluzia că nimic nu probează existenta bioenergiei și au dat o definiție corectă hipnozei: HALUCINAȚIE.

Yoga este o practica bazata pe autohipnoză

Tot același autor, Liviu Filimon arată că:
”Sunt edificatoare demonstrațiile efectuate de yoghini care, prin concentrarea atenției, modifică activitatea unor organe și aparate coordonate inconștient. Astfel, este accelerat sau încetinit ritmul bătăilor inimii și al pulsului, crește sau scade temperatura și tensiunea arterială etc.”
Este adevarat, yoghinul obține aceste performanțe în măsura în care reușește să HALUCINEZE.
Arhimandritul Vassilos Bakoyannis vorbeste în cartea sa „Înfruntand diavolul si vrăjitoria” depre puterile nefirești ale demonizaților:
”Dacă un criminal este arestat de către poliție și încătușat la mâini, atunci indiferent de cât de puternic este, nu rupe legăturile. Cum s-ar spune, mâinile sale sunt legate. Dar același lucru nu se aplică și în cazul demonizaților. Dacă au cătușe la mâini, chiar si imobilizați, ei sunt în stare sa rupă catușele. Sfântul Luca ne spune în Evanghelia sa că demonizatul din Gadara era legat în lanțuri și în obezi, sfărâmând legăturile”.
(Arhimandrit Vassilios Bakoiannis, „Înfruntând diavolul si vrăjitoria”, Editura Cartea ortodoxă, Galați 2004)
De altfel, orice medic psihiatru știe cât de puternici sunt nebunii și câte probleme are personalul unui ospiciu cu puterile lor nefirești.

Sugestia, hipnoza și autohipnoza in lumina "Filocaliei"

În lumina „Filocaliei”, sugestia, hipnoza și autohipnoza nu sunt altceva decât lucrarea amăgirii diavolului.
Cât de frumos, Sfântul Maxim Cavsocalivitul arată semnele nălucirii (halucinația) și ale harului! :
“Sunt multe viziuni care sunt amăgiri, dar altele sunt semnele amăgirii și altele ale harului. Astfel, duhul amăgirii, când se apropie de om, îi zăpăcește mintea și o sălbăticește; îi face inima aspră și o întunecă; îi pricinuiește frică, temere și mândrie; îi înăsprește ochii, îi tulbură creierul, îi înfioară tot trupul; îi iscă prin nălucire, în fața ochilor o lumină care nu strălucește și nu e curată, ci roșie; îi scoate mintea din frâu și o îndrăcește; îl mișcă să spună cu gura cuvinte necuviincioase și hulitoare. Și cel ce vede acest duh al amăgirii de multe ori, se mânie și se umple de furie. El nu cunoaște deloc smerenia nici plânsul și lacrima adevărată, ci totdeauna se laudă cu bunătățile lui; este plin de slava deșartă și fără înfrânare și temere de Dumnezeu și totdeauna este stăpânit de patimi. Iar la urmă de tot își iese cu totul din minți și vine la pierzania deplină. Fie ca Domnul să ne izbăvească de această amăgire.
Semnele harului sunt acestea: când vine la om harul Preasfântului Duh, îi adună mintea și-l face să fie cu luare aminte și smerit, îi aduce aminte de moarte, de păcatele lui, de judecata viitoare și de osânda veșnică; îi face sufletul de se frânge ușor, de plânge și se tânguiește; îi face ochii liniștiți și plini de lacrimi. Și cu cât se apropie mai mult de suflet, cu atât îl mângâie mai tare prin sfintele patimi ale domnului nostru Iisus Hristos și prin nemărginita Lui iubire de oameni și-ii prilejuiește minții vederi înalte și adevărate.”

Același lucru l-a spus atât de frumos și Sfantul Grigorie Sinaitul:
”Ferește-te de lucrarea imaginației (phantasia) în rugăciune,altfel vei descoperi ca ai devenit fantast în loc de isihast”.
(Sfantul Grigorie Sinaitul, 1255-1346)
Sa ne amintim că:
”Mistica ortodoxă este fără imagini, fără imagini este și calea ce duce la ea, adică rugăciunea și meditația.În general, spiritualitatea ortodoxă nu încurajază, ci chiar tinde să elimine imaginația, care servește omului pentru a-și reprezanta și retrăi prin simțuri lucrurile spirituale.Tot ceea ce provine din imaginația omenească este plin de subiectivitate și, ceea ce este și mai rău, de senzualitate. Aceasta nu servește la nimic”.
(Serghie Bulgakov- 1871-1944)
G.S.
G.S.
intermediar I
intermediar I

masculin Numarul mesajelor : 66
Data de inscriere : 20/04/2009

http://gavriilstiharul1.wordpress.com/

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum