Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
Pentru vizualizarea in conditii optime a forumului ortodox, proOrtodoxia, va recomandam Google Chrome care poate fi descarcat de aici.
Ultimele subiecte
» Pelerinaje la Sfantul Munte Athos
Gheorghe Calciu-Dumitreasa EmptySam Aug 08, 2015 11:05 am Scris de daseky30

» Clasificarea religiilor
Gheorghe Calciu-Dumitreasa EmptyDum Apr 05, 2015 7:32 pm Scris de clairvaux

» Intrebare pentru cei din linia intai
Gheorghe Calciu-Dumitreasa EmptyDum Apr 05, 2015 7:28 pm Scris de clairvaux

»  Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta
Gheorghe Calciu-Dumitreasa EmptyDum Apr 05, 2015 7:21 pm Scris de clairvaux

» De ce nu ne putem ruga împreuna cu catolicii
Gheorghe Calciu-Dumitreasa EmptyDum Apr 05, 2015 6:45 pm Scris de clairvaux

» ECUMENISMUL:origini, esenta, deziderate
Gheorghe Calciu-Dumitreasa EmptyDum Apr 05, 2015 6:40 pm Scris de clairvaux

» În Duminica Ortodoxiei s-a lansat un nou site
Gheorghe Calciu-Dumitreasa EmptyMar Mar 03, 2015 9:34 am Scris de Crez

» Icoane Ortodoxe
Gheorghe Calciu-Dumitreasa EmptyMier Mai 14, 2014 3:41 pm Scris de Mihai Gabriel

» Magazin online Handmade TRADITII
Gheorghe Calciu-Dumitreasa EmptyMier Mai 14, 2014 3:39 pm Scris de Mihai Gabriel

Calendar Crestin-Ortodox
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Flux RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 


Statistici
Avem 210 membri înregistrati
Cel mai nou utilizator înregistrat este: Peter peter

Membrii nostri au postat un numar de 634 mesaje în 360 subiecte

Gheorghe Calciu-Dumitreasa

In jos

Gheorghe Calciu-Dumitreasa Empty Gheorghe Calciu-Dumitreasa

Mesaj Scris de Daniel Sam Sept 06, 2008 2:31 pm

Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa (n. 23 noiembrie 1925 - m. 21 noiembrie 2006) a fost preot ortodox de renume în secolul XX.

Gheorghe Calciu-Dumitreasa Calciu10

---Viața---

Se naște în ziua de 23 noiembrie anul 1925, în localitatea Mahmudia din județul Tulcea, într-o familie cu 11 copii. În 1945 absolvă Liceul "Principele Carol" din Tulcea și se înscrie la Facultatea de Medicină din București.

Intră pentru prima dată în atenția regimului comunist în 1948 în anul 2 de medicină. Timp de 15 ani va trece prin închisorile comuniste de la de la Jilava, Aiud și cutremurătoarea reeducare de la Pitești. Nu există cuvinte care să poată descrie suferințele îndurate în răstimpul de 16 ani cât a fost încarcerat. După cum el însuși spunea:

"Citesc acum la cărțile despre Pitești […] și orice s-ar scrie despre aceste lucruri este fad pentru noi, cei care am trecut pe acolo […] încerc să explic ceea ce nu se poate explica, ceea ce nici nu trebuie explicat"
Este eliberat în urma amnistiei generale din 1964. Ieșind din închisoare pornește spre împlinirea promisiunii făcute lui Dumnezeu în anii de detenție: "Doamne, daca mă scoți teafăr de aici, o sa-ți slujesc Ție!" Absolvește mai întâi cursurile Facultății de Filologie ale Universității din București. Urmează apoi, cu concursul Patriarhului Iustinian Marina și al Mitropolitului, pe atunci doar ieromonah, Antonie Plămădeală, cursurile Facultății de Teologie din București. În această perioadă predă limba franceză și Noul Testament la Seminarul Teologic din București, fiind unul dintre profesorii preferați ai elevilor teologi. Și aici însă se lovește de nedreptățile regimului totalitar, fiind împiedicat să-și susțină teza de doctorat, ale cărei cursuri le absolvise.

Evenimentele se precipită însă în 1977 când este demolată Biserica Enei din București, cu planul de a se construi în locul ei un restaurant. Fire puternică și nesupusă nedreptății, la un an după devastatorul cutremur de pământ din București, Părintele Gheorghe Calciu pornește la rândul său un cutremur, de data aceasta spiritual, care va zgudui din temelii mașinăria comunistă.

La data de 8 martie 1978, în miercurea din săptămâna brânzei, Părintele citește în Biserica Radu Vodă (București) "Întâiul cuvânt pentru tineri", primul dintr-o serie de șapte predici care vor strânge laolaltă tineri din toate mediile universitare. Seminariști, studenți universitari și politehniști vor face neîncăpătoare biserica seminarului bucureștean. Autoritățile se revoltă și trec la represalii, încuind biserica și pe seminariști în dormitoare. Cu toate acestea Părintele continuă să predice de pe treptele bisericii în mijlocul unei mulțimi fremătătoare.

După al șaptelea cuvânt Părintele este supus unei întregi campanii de intimidare care culminează cu arestarea sa în anul 1979. Până și biserica este forțată să se dezică de sfinția sa, caterisindu-l. Detenția sa abuzivă va declanșa un val de proteste în cadrul comunității române din exil. Personalități marcante ale vremii ca Margaret Thatcher, Ronals Reagan vor interveni în favoarea sa. Urmarea a acestor presiuni internaționale, Părintele Calciu este eliberat după alți cinci ani de detenție, dar este silit să părăsească țara.

Forțat să-și părăsească propria țară, pentru libertatea căreia își vărsase sângele, se stabilește la Washington DC împreună cu preoteasa Adriana și fiul său Andrei. De pe continentul american continuă să susțină eforturile românilor din exil de a influența situația României. Un exemplu în acest sens este festivalul ROMFEST, al cărui inițiator și președinte a fost. Părintele Calciu devine o voce cunoscută la radio Vocea Americii și Europa Liberă, alimentând prin cuvintele sale speranțele de libertate ale celor de-acasă.

După 1990 Părintele Calciu a revenit de mai multe ori în România. Deși primele contacte cu România post-decembristă îi lasă un gust amar, după cum singur mărturisește, continuă să se întoarcă pe meleagurile strămoșești. În ultimii ani face chiar adevărate tururi de forță, predicând în toate colțurile țării atrăgând ca din totdeauna tinerii, atât de aproape de inima sa.

În acest răstimp continuă să păstorească cu dăruire credincioșii parohiei Sfânta Cruce din Washington DC. Editează lunar un buletin parohial distribuit în toate colțurile lumii. Continuă să scrie și să predice pentru Iisus Hristos și Evanghelie, să hrănească săracii, să ajute nevoiașii, să aibă mereu o vorbă bună pentru fiecare. Acoperă greșeli, vindecă răni, înlătură dezbinarea cu duhul lui Hristos. Viața sa întreagă o dedică celorlalți.
Daniel
Daniel
Moderator
Moderator

masculin Numarul mesajelor : 28
Localizare : Rovinari
Data de inscriere : 03/09/2008

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum