Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
Pentru vizualizarea in conditii optime a forumului ortodox, proOrtodoxia, va recomandam Google Chrome care poate fi descarcat de aici.
Ultimele subiecte
» Pelerinaje la Sfantul Munte Athos
 Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta EmptySam Aug 08, 2015 11:05 am Scris de daseky30

» Clasificarea religiilor
 Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta EmptyDum Apr 05, 2015 7:32 pm Scris de clairvaux

» Intrebare pentru cei din linia intai
 Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta EmptyDum Apr 05, 2015 7:28 pm Scris de clairvaux

»  Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta
 Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta EmptyDum Apr 05, 2015 7:21 pm Scris de clairvaux

» De ce nu ne putem ruga împreuna cu catolicii
 Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta EmptyDum Apr 05, 2015 6:45 pm Scris de clairvaux

» ECUMENISMUL:origini, esenta, deziderate
 Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta EmptyDum Apr 05, 2015 6:40 pm Scris de clairvaux

» În Duminica Ortodoxiei s-a lansat un nou site
 Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta EmptyMar Mar 03, 2015 9:34 am Scris de Crez

» Icoane Ortodoxe
 Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta EmptyMier Mai 14, 2014 3:41 pm Scris de Mihai Gabriel

» Magazin online Handmade TRADITII
 Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta EmptyMier Mai 14, 2014 3:39 pm Scris de Mihai Gabriel

Calendar Crestin-Ortodox
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Flux RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 


Statistici
Avem 210 membri înregistrati
Cel mai nou utilizator înregistrat este: Peter peter

Membrii nostri au postat un numar de 634 mesaje în 360 subiecte

Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta

2 participan?i

 :: Ortodoxie

In jos

 Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta Empty Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta

Mesaj Scris de apasarar Vin Dec 28, 2012 2:07 am

http://www.logos.md/forum/showthread.php?t=1021

http://www.sfaturiortodoxe.ro/rugaciune.htm
1.rugaciunea gurii
2.rugaciunea mintii
Deci, vreau să vă spun un lucru. Când ne rugăm cu gura, ne aflăm la începutul rugăciunii. Iar, dacă eu zic o rugăciune cu gura: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul", sau "Tatăl nostru", sau "Născătoare de Dumnezeu, Fecioară...!" sau oricare și, dacă o înțeleg și cu mintea, ea atunci nu se mai cheamă rugăciunea gurii, ci trece în altă treaptă, și anume la rugăciunea minții.
3.rugaciunea inimii
Când noi zicem o rugăciune cu limba și o înțelegem cu mintea și o simțim cu inima, ea devine sferică, rotundă, în mișcarea sufletului nostru. Această rugăciune este mult mai desăvârșită și se numește rugăciunea inimii.
4.rugăciunea de sine mișcătoare
Omul care a ajuns la rugăciunea de sine mișcătoare, oriunde ar fi, inima lui se roagă permanent. Dacă-i în avion, dacă-i în tren, dacă-i în fabrică, dacă-i la gară, dacă-i pe drum, dacă doarme, inima lui se roagă neîncetat. Această rugăciune, când ajunge să fie "de sine mișcătoare", toată viața omului este o rugăciune. Orice lucrează pe pământ, el tot timpul se roagă.
5.rugăciunea cea văzătoare
Ai văzut pe Sfântul Antonie cel Mare? De-acolo, din muntele lui, din Tebaida, unde era el în Egipt, se ducea cu mintea la Sfântul Amonie, alt sihastru mare. Acela ieșise din viață și sufletul lui era dus de îngeri la cer. Și el a început a se închina. Și l-au întrebat călugării: "Părinte, de ce te închini?" Și el a răspuns: "Fratele nostru Amonie, marele stâlp al cerului și al pământului, se duce la cer și m-am închinat sufletului lui".
6.Rugăciunea în extaz sau în uimire
Prin aceasta, în vremea rugăciunii, omul se răpește cu mintea la cer, fața lui se face ca focul și mâinile și degetele lui ca făcliile de foc și nu mai este pe pământ cu mintea, ci numai în cer.
7.Rugăciunea cea duhovnicească
Aceasta este a șaptea. Rugăciunea duhovnicească nici nu se mai cheamă rugăciune. Ea, după toți dumnezeieștii Părinți, se cheamă vedere duhovnicească și Împărăție a cerului. La fel zice și dumnezeiescul Părinte Isaac Sirul.

Deci, rugăciunea duhovnicească este mai presus de hotarele rugăciunii. Ea este o fire cu Dumnezeu. Asta este ceea ce a văzut marele Apostol Pavel: Știu pe un om oarecare, care acum paisprezece ani, s-a răpit până la al treilea cer și a auzit acolo cuvinte, care nu este cu putință omului a le grăi. În trup sau afară din trup, nu știu. Dumnezeu știe!

S-ar parea ca la a saptea treapta se poate vizita raiul din lumea aceasta.

Mai exista o carte in care e jurnalul unui rugator in rugaciunea inimii si cum a invatat el . Cartea se numeste pelrinul rus:
http://prieteniisfmunteathos.wordpress.com/2007/12/28/pelerinul-rus/

Ce a facut:
1 saptamana de 3000 de ori rugaciunea inimii
Apoi
1 saptamana 6000 de ori rugaciunea inimii
Apoi
1 saptamana 12000 de ori rugaciunea inimii

Apoi a invatat din cartea denumita FILOCALIA mestesugul

Acolo, această ordine este o ordine teologică, dar cineva care vrea să învețe rugăciunea lăuntrică, din Filocalie, trebuie să citească în ordinea următoare:

1. Scrisoarea lui Nichifor Monahul (în două părți);

2. Cartea Sfântului Grigorie Sinaitul, afară de unele capitole scurte;

3. Sfântul Simeon Noul Teolog, despre cele trei chipuri ale rugăciunii și cuvântul despre^credință;

4. Cartea Sfinților Calist și Ignatie.

La acești Părinți se găsesc îndrumări și învățături complete despre rugăciunea lăuntrică a inimii, pe înțelesul oricui.

De voiești povețe și mai lămurite, atunci caută în partea a patra, chipul rugăciunii pe scurt, scrisă de Sfântul Calist, Patriarhul Constantinopolului.”

apasarar
intermediar I
intermediar I

Numarul mesajelor : 25
Data de inscriere : 10/08/2012

Sus In jos

 Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta Empty Re: Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta

Mesaj Scris de apasarar Vin Dec 28, 2012 2:13 am

Despre Filocalie din Pelerinul Rus:

"- Da, părintele meu. Învață-mă, te rog, cum s-o dobândesc! am exclamat eu cu bucurie.

- Cum se poate învăța rugăciunea, vom citi chiar în această carte. Se numește Filocalia*. Ea conține descrierea completă și amănunțită a rugăciunii lăuntrice neîncetate, descriere făcută de douăzeci și cinci de Sfinți Părinți. Este atât de înaltă și folositoare, încât este socotită drept cel mai de seamă îndrumar în viața duhovnicească și contemplativă. Precum arată cuviosul Nichifor, ea „te conduce la mântuire fără osteneală și sudoare”."

Inceputul rugaciunii inimii

- Vezi cum ne povățuiesc Sfinții Părinți? De aceea trebuie să primești cu încredere această poruncă, adică să rostești cât mai mult rugăciunea lui Iisus cu gura. Uite, îți dau niște metanii, cu care să faci măcar câte trei mii de rugăciuni în fiecare zi. Ori de stai în picioare, ori de șezi, ori de umbli, ori de stai culcat, spune neîncetat „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”, nu tare și fără grabă, de trei mii de ori pe zi, fără să adaugi ori să scazi de la tine. Dumnezeu îți va ajuta ca prin aceasta să ajungi și la lucrarea neîncetată a inimii.

Am primit cu bucurie porunca și m-am întors în sat. Am început să împlinesc cele trei mii de rugăciuni, așa cum mă învățase bătrânul. Primele două zile mi-a fost greu, mai târziu însă această îndeletnicire mi-a devenit atât de ușoară și dorită, încât apăruse un fel de nevoie să rostesc rugăciunea lui Iisus. I-am spus acest lucru bătrânului, iar el mi-a poruncit să fac câte șase mii de rugăciuni, spunându-mi:

- Fii liniștit și silește-te să împlinești numărul de rugăciuni întocmai, după poruncă. Dumnezeu te va milui.

O săptămână întreagă, în coliba mea singuratică, am rostit câte șase mii de rugăciuni în Numele lui Iisus, fără să mă îngrijesc de altceva și fără să iau în seamă gândurile, oricât m-ar fi războit. Mă deprinsesem așa de bine cu rugăciunea, încât, dacă o întrerupeam, simțeam că îmi lipsea ceva, parcă pierdeam ceva. Când începeam să spun rugăciunea, mi se umplea sufletul de bucurie și deveneam mai ușor. Când mă întâlneam cu cineva, nici nu-mi venea să vorbesc; doream mereu să fiu singur, ca să pot spune rugăciunea.

Bătrânul, nevăzându-mă vreo zece zile, a venit el la mine. I-am arătat starea în care mă găseam. El, ascultându-mă, a zis:

- Iată, acum te-ai deprins cu rugăciunea. Menține-o și sporește această deprindere la douăsprezece mii pe zi, fără să pierzi timpul. Stai în singurătate, scoală-te mai devreme și culcă-te mai târziu, iar după două săptămâni să vii la mine pentru sfat.

Am început să fac așa cum mi-a poruncit bătrânul și în prima zi am reușit să termin, seara târziu, pravila mea de douăsprezece mii de rugăciuni. A doua zi am săvârșit-o ușor și cu plăcere. La început, simțeam o oboseală, sau parcă o înțepenire a limbii și un fel de amorțire a maxilarelor, plăcute de altfel, apoi o ușoară și delicată durere în cerul gurii; mai târziu am simțit o slabă durere în degetul cel mare de la mâna stângă, cu care număram metaniile, și o aprindere în toată palma, întinzându-se până la cot, ce-mi producea o foarte plăcută senzație. Pe deasupra, toate acestea parcă mă sileau și mă trezeau spre o și mai stăruitoare aplecare la rugăciune. Și așa, vreo cinci zile, am împlinit credincios câte douăsprezece mii de rugăciuni, căpătând, o dată cu deprinderea, o mare și plăcută bucurie.

Odată, dis-de-dimineață, parcă m-a deșteptat rugăciunea. Am început să citesc rugăciunile de dimineață, dar limba nu le rostea ușor și toată dorința mea tindea de la sine să zic rugăciunea lui Iisus. Când am început-o, câtă ușurință, câtă bucurie am simțit, iar limba și gura parcă o rosteau fără să le silesc! Am petrecut ziua în bucurie, de parcă lepădasem toate celelalte, parcă nu eram pe pământ; am terminat cu ușurință cele douăsprezece mii de rugăciuni, seara devreme. Aș fi dorit mult să mai repet rugăciunea, însă n-am îndrăznit să fac mai mult decât cele poruncite de bătrân. În felul acesta am continuat și în celelalte zile să chem Numele lui Iisus Hristos cu ușurință, simțind o dorință puternică spre aceasta.

Apoi m-am dus iar la bătrân ca să-i descopăr gândurile mele și i-am povestit totul cu de-amănuntul. După ce m-a ascultat, mi-a vorbit astfel:

- Dă slavă Domnului că ți-a dăruit dorința și ușurința rugăciunii. Aceasta e lucrarea firească ce vine din deasa repetare și din nevoință, asemenea unei mașini care, după ce-i întorci roata principală, merge multă vreme singură. Vezi cu ce puteri superioare l-a înzestrat Dumnezeu pe om chiar în natura lui simțitoare, ce simțiri pot apărea chiar și într-un suflet păcătos, necuprins încă de Har? Și cât este de măreț, cât este de încântător și desfătător când Domnul binevoiește să-i descopere cuiva darul rugăciunii duhovnicești și să-i curețe sufletul de patimi! Această stare este de nedescris și descoperirea acestei taine a rugăciunii este o mai-înainte gustare a desfătării cerești aici, pe pământ. De această stare se învrednicește cel care-L caută pe Domnul în simplitatea unei inimi pline de dragoste. Acum te dezleg: săvârșește rugăciunea cât voiești, cât se poate de mult, consacră rugăciunii tot timpul cât ești treaz și silește-te să chemi Numele Domnului Iisus Hristos fără să mai numeri rugăciunile, lăsându-te smerit în voia lui Dumnezeu și așteptând ajutorul Lui. Cred că El nu te va lăsa și îți va îndrepta calea.

Ca de obicei nu promite nimic ca sa nu dai voie celui rau sa te razboiasca in plus.

Daca vrei sa faci ceva fa fara lauda si promisiune ca nu stim ce va fi maine.

In intelegerea mea trecerea la o treapta superioara de rugaciune se poate face:
1.Prin rugaciune la IIsus sau Maica Domnului, vezi parintele Arsenie Boca, cu specificarea dorintei ca vrei sa ajuti lumea FARA SA PROMITI. "Vreau sa ajut" e una, "SIGUR o sa ajut" nu e bine.
2.Matei 25:31-40 Un campion la miracole era suparat, am impresia ca plangea daca zilnic nu facea ceva de acolo Matei 25:31-40. Pentru cei saraci, rugaciune pt a avea lumea mancare , apa, imbracaminte, locuinta, sanatate, mantuire, bunastare in ambele vieti si pt cei din inchisoare s-ar putea sa fie o solutie

Cine cere cadouri sa se roage sa-i fie de folos.

Bucatarul ce facea naveta in rai. El probabil ca a luat raiul prin bunatate :
http://cenaclulluminalina.ro/index.php/ortodoxie/10258-sfantul-bucatar-si-merele-din-rai
"Pentru smerenia sa si pentru dragostea pe care le manifesta in aceasta ascultare de bucatar, Dumnezeu a lucrat o minune, ingaduind ca acesta sa fie vazut in Rai de catre un alt parinte din manastire. Citim, in acest sens in Sinaxar ca, in vedenie, apropiindu-se de Eufrosin preotul, l-a intrebat: "Frate, Eufrosine, ce este aceasta? Nu cumva acesta este raiul?" Raspuns-a Eufrosin: "Asa este, parinte, raiul lui Dumnezeu este". Iarasi l-a intrebat preotul: "Dar tu cum te-ai aflat aici?" Raspunse acest bucatar, Eufrosin: "Pentru bunatatea cea mare a lui Dumnezeu sunt salasluit ca sa locuiesc aici, pentru ca locasul alesilor lui Dumnezeu este acesta". Si a zis preotul: "Nu cumva ai vreo stapanire peste frumusetile acestea?" Si a zis Eufrosin: "Pe cat pot, pe atata dau dintr-acestea pe care le vezi". Zis-a lui preotul: "Oare poti sa-mi dai mie ceva dintr-acestea?" Si i-a grait Eufrosin: "Cele ce poftesti, ia-le cu darul Dumnezeului meu". Atunci preotul a aratat cu mana spre mere si luand Eufrosin trei mere, le-a pus in basmaua preotului, zicandu-i: "Primeste cele ce ai cerut si te indulceste"."

Sa ne imaginam pentru o clipa ca Vechiul Testament ar lipsi din traditie si Biblie. Cum am mai putea raspunde la intrebarile:
Cum a aparut Creatia?
Cum a aparut omul?

Sa ne imaginam acum ca cineva ar ajunge in rai si ar intreba Adevarul adica pe IIsus despre caile mantuirii. Asta ar fi o mare realizare. Cate eforturi inutile ar fi salvate. Cate bariere n-ar fi ocolite.

Nu trebuie sa ajungi in rai sa pui intrebari,rugaciunea face asta pentru tine.

Alte intrebari:
Este posibila restaurarea Creatiei (ilor) la starea fara de pacat?
Cum?
Cate Creatii cazute sunt?

Nu cred ca a intreba e ceva rau.

Cauta si vei afla. Cere si ti se vada. Bate si ti se va deschide.

apasarar
intermediar I
intermediar I

Numarul mesajelor : 25
Data de inscriere : 10/08/2012

Sus In jos

 Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta Empty Re: Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta

Mesaj Scris de clairvaux Dum Apr 05, 2015 7:21 pm

Frumoase citatele.Dar de la tine ce-i?
Care-i contributia si gandirea ta?
clairvaux
clairvaux
nou venit
nou venit

masculin Numarul mesajelor : 5
Varsta : 53
Localizare : Brasov
Job : profesor de religie ecumenica
Data de inscriere : 05/04/2015

Sus In jos

 Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta Empty Re: Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 :: Ortodoxie

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum