Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
Pentru vizualizarea in conditii optime a forumului ortodox, proOrtodoxia, va recomandam Google Chrome care poate fi descarcat de aici.
Ultimele subiecte
» Pelerinaje la Sfantul Munte Athos
O icoană pornește în lume EmptySam Aug 08, 2015 11:05 am Scris de daseky30

» Clasificarea religiilor
O icoană pornește în lume EmptyDum Apr 05, 2015 7:32 pm Scris de clairvaux

» Intrebare pentru cei din linia intai
O icoană pornește în lume EmptyDum Apr 05, 2015 7:28 pm Scris de clairvaux

»  Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta
O icoană pornește în lume EmptyDum Apr 05, 2015 7:21 pm Scris de clairvaux

» De ce nu ne putem ruga împreuna cu catolicii
O icoană pornește în lume EmptyDum Apr 05, 2015 6:45 pm Scris de clairvaux

» ECUMENISMUL:origini, esenta, deziderate
O icoană pornește în lume EmptyDum Apr 05, 2015 6:40 pm Scris de clairvaux

» În Duminica Ortodoxiei s-a lansat un nou site
O icoană pornește în lume EmptyMar Mar 03, 2015 9:34 am Scris de Crez

» Icoane Ortodoxe
O icoană pornește în lume EmptyMier Mai 14, 2014 3:41 pm Scris de Mihai Gabriel

» Magazin online Handmade TRADITII
O icoană pornește în lume EmptyMier Mai 14, 2014 3:39 pm Scris de Mihai Gabriel

Calendar Crestin-Ortodox
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Flux RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 


Statistici
Avem 210 membri înregistrati
Cel mai nou utilizator înregistrat este: Peter peter

Membrii nostri au postat un numar de 634 mesaje în 360 subiecte

O icoană pornește în lume

2 participan?i

In jos

O icoană pornește în lume Empty O icoană pornește în lume

Mesaj Scris de G.S. Lun Aug 17, 2009 8:19 pm

(Icoana Maicii Domnului Prodromița, sursa: OrthodoxWiki)
Prodromita
Icoana Maicii Domnului Prodromița este zestrea cea mai de preț a schitului românesc Prodromul de la Muntele Athos. Pentru că Cinstitele Fețe nu sunt zugrăvite de mâini omenești. Icoana este făcătoare de minuni. O copie fidelă a icoanei se află în Moldova, la Vatra Dornei. Oamenii mărturisesc că și aceasta săvârșește minuni. Se dovedește încă o dată că o icoană nu lucrează prin materia ei, ci prin imagine. Materia suntem noi - lutul cel stricăcios. Pe acest lut se află un sufet : imaginea. Suflet și trup. Așa a fost dintotdeauna. Dar icoana de la Vatra Dornei a fost zugrăvită de mâini omenești. De meșteri iconari la fel ca și noi, cu păcate și nevoi. Și totuși săvârșeste minuni.
În copilărie am avut un vis. Se facea că eram într-o sală a oglinzilor, așa cum se mai întâlnea odinioară prin bâlciurile noastre și mă pierdusem de mama. Deodată, mama este în fața mea, întinde brațele spre mine și mă strigă. Brusc, din ea se desprinde o alta, apoi alta. Alerg spre una din ele, dar mă lovesc de imaginea din oglindă. Mă întorc, alerg spre alta. În tot acest timp, mama era din ce în ce mai departe și mă striga, mă stiga…Dar de fiecare dată, mă loveam de o imagine a ei. Eram din ce in ce mai speriat și, deodată, m-am trezit. Mama era lângă mine și mă mângâia pe frunte. Fusese un coșmar.
Icoana de la Vatra Dornei nu este decât o oglindă a celei de la Schitul Prodromul. Și, totuși, săvârșește minuni. Original sau copie, Lucrarea dumnezeiască este Una. Contrar unor păreri devenite clișeu, conform cărora toate icoanele săvârșesc minuni, mărturiile oamenilor de pretutindeni ne arată că lucrurile nu stau deloc așa. Puține icoane săvarșesc minuni. Din dumnezeiești rațiuni, care scapă minților noastre de pământeni, ele au fost alese în mod deosebit ca instrumente în iconomia mântuirii. Așa cum într-o gradină, toate florile sunt bune și frumoase, dar numai unele au darul de a fi de leac. Și pe acestea, oamenii le caută în mod deosebit. Le pun la uscat și fac fierturi prin care să se tamăduiască de diferite boli.
Poate ca nimic din ceea ce pământesc nu-i atât de tulburator și tainic precum o icoană. Un chip care nu-i numai chip. Este lucrare dumnezeiască și putere. Într-o icoana, Creatorul , Dumnezeu Cel necreat, se lasă pe mâna creației lui. Omul devine creator asemenea lui Dumnezeu. Din mâna lui iese, de cele mai multe ori, o capodoperă. Nicio icoană nu este zugrăvită perfect. Însă Dumnezeu îngăduie omului micile lui stângăcii. Știe că știința lui e limitată și nu poate face mai mult. Însă îi apreciază bunăvoința. Acolo unde este cazul, îl corectează. Așa s-a întâmplat și cu icoana Prodromița. Meșterul iconar Nicolau Iordache din Iași se poticnește inexplicabil la zugrăvirea Sfintelor Fețe ale Fecioarei Maria și a Pruncului Iisus din brațele ei. Speriat și mâhnit că poate și-a uitat meșteșugul sau o voință mai puternică se opune, acoperă icoana, încuie atelierul și amână totul pentru a doua zi. În dimineața următoare, rămâne uimit că icoana era desăvârșită, fără să înțeleagă cum se petrecuse această minune. Nu zice ore Sfântul Apostol Pavel, în Epistola a doua către Corinteni, că, atunci când este slab, este tare ?
Priviți la chipul Fecioarei. Tulburator. Poate în nicio altă icoană chipul ei nu este zugrăvit atât de hotărât. Dumnezeiește de hotărât. Ferm să ne smulgă fără șovaire din ghearele celui rău.
G.S.
G.S.
intermediar I
intermediar I

masculin Numarul mesajelor : 66
Data de inscriere : 20/04/2009

http://gavriilstiharul1.wordpress.com/

Sus In jos

O icoană pornește în lume Empty Re: O icoană pornește în lume

Mesaj Scris de Admin Joi Aug 20, 2009 1:34 pm

Multumim G.S.
Admin
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 117
Data de inscriere : 02/09/2008

https://proortodoxia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum