Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
Pentru vizualizarea in conditii optime a forumului ortodox, proOrtodoxia, va recomandam Google Chrome care poate fi descarcat de aici.
Ultimele subiecte
» Pelerinaje la Sfantul Munte Athos
21 decembrie 2012, adevăr sau manipulare? EmptySam Aug 08, 2015 11:05 am Scris de daseky30

» Clasificarea religiilor
21 decembrie 2012, adevăr sau manipulare? EmptyDum Apr 05, 2015 7:32 pm Scris de clairvaux

» Intrebare pentru cei din linia intai
21 decembrie 2012, adevăr sau manipulare? EmptyDum Apr 05, 2015 7:28 pm Scris de clairvaux

»  Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta
21 decembrie 2012, adevăr sau manipulare? EmptyDum Apr 05, 2015 7:21 pm Scris de clairvaux

» De ce nu ne putem ruga împreuna cu catolicii
21 decembrie 2012, adevăr sau manipulare? EmptyDum Apr 05, 2015 6:45 pm Scris de clairvaux

» ECUMENISMUL:origini, esenta, deziderate
21 decembrie 2012, adevăr sau manipulare? EmptyDum Apr 05, 2015 6:40 pm Scris de clairvaux

» În Duminica Ortodoxiei s-a lansat un nou site
21 decembrie 2012, adevăr sau manipulare? EmptyMar Mar 03, 2015 9:34 am Scris de Crez

» Icoane Ortodoxe
21 decembrie 2012, adevăr sau manipulare? EmptyMier Mai 14, 2014 3:41 pm Scris de Mihai Gabriel

» Magazin online Handmade TRADITII
21 decembrie 2012, adevăr sau manipulare? EmptyMier Mai 14, 2014 3:39 pm Scris de Mihai Gabriel

Calendar Crestin-Ortodox
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Flux RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 


Statistici
Avem 210 membri înregistrati
Cel mai nou utilizator înregistrat este: Peter peter

Membrii nostri au postat un numar de 634 mesaje în 360 subiecte

21 decembrie 2012, adevăr sau manipulare?

In jos

21 decembrie 2012, adevăr sau manipulare? Empty 21 decembrie 2012, adevăr sau manipulare?

Mesaj Scris de G.S. Lun Apr 25, 2011 8:55 am

Sursa: Ortodoxie și stihuri

Conform calendarul precolumbian 21 decembrie 2012 va marca sfârșitul ciclului cosmic de 5.125 de ani. Evident că după această zi ar trebui să urmeze un nou ciclu de alți 5.125 de ani, dar apologeții New Age-lui au încercat să facă speculații cum că la această dată va avea loc sfârșitul lumii, urmat imediat de venirea lui Iisus Hristos .
În schimb, reprezentanții Universitații Naționale Autonome din Mexic (UNAM), care se ocupă de studierea culturii străvechi a acestei țări latinoamericane, dezmint aceste speculații. Bunăoară, Carmen Valdez, coordonatoarea Centrului de studii maya din cadrul UNAM, afirmă că: "În scrierile civilizației străvechi Maya nu există niciun fel de profeție cu privire la o eventuală Apocalipsă în 2012".
Germanul Nikolai Grube de la Universitatea din Bonn sustine și el că "nu există predicții despre sfârșitul lumii în scrierile mayașe".
Atunci cum au luat naștere aceste intoxicări? Nici Carmen Valdez, nici Nikolai Grube nu a oferit o explicație în acest sens. De fapt, nu aceasta era problema lor. Părerea noastră este că s-a trecut prea repede peste acest aspect și, din dorința de a dezminți zvonurile, nimeni nu s-a mai ocupat de cei care l-au lansat și nici de scopurile lor oculte. O primă ipoteză ar fi aceea că s-a avut în vedere senzaționalul gazetăresc. Desigur că mass-media este procupată permanent să ofere publicului articole atractive, comerciale, chiar cu riscul de a face rabat de la deontologia profesională. Dacă lucrurile ar sta așa ar fi bine. Însă teamă ne este că răspunsul trebuie căutat în alta parte.

Manipularea unei prediții

Străvechiul calendar precolumbian folosit de civilizația maya este extrem de complex. Până la introducerea calendarului gregorian, aceasta a fost cel mai precis calendar cunoscut de om. A fost folosit în mantica și divinație. Calendarul global maya conține de fapt mai multe subtipuri de calendare. Cel care ne interesează pe noi este acela ce delimitează perioade foarte lungi de timp. Din acest motiv a fost numit și "Calendarul cel lung". Data de refererință de la care s-a început numărătoarea lui este 11 august 3114 î. Hr. (anul astronomic 3113), dată mitologică care semnifică începutul celei de a patra ere a creației, care se va încheia pe data de 21 decembrie 2012, când se va trece, desigur, în a cincea era.
. Această eră va avea, ca și cea precedentă, 13 cicluri paradiziace și 9 cicluri infernale. Fiecare ciclu va fi de 52 de ani, anul fiind de 365 de zile (haabs).
Anul 1519 trebuia sa fie ultimul care încheia seria ciclurilor parazidiace a ciclului actual. După aceasta dată urmând ciclurilor infernale a lui Quetzalcoatl. Asta însemna că, în acela an, ar fi urmat să se întoarcă pe pământ marele zeu aztec. În credințele mezoameicanilor, Quetzalcoatl reprezenta un zeu mesianic de primă importanță, religia mezoamericanilor fiind, în acest sens, o religie a salvării.
Ironie a sorții sau poate mâna diavolului, pe data de 21 aprilie 1519, chiar în Vinerea Mare (conform calendarului romano-catolic), debarca în Yucatan 11 nave spaniole, conduse de conchistadorul Hernando Cortez (1485 – 1547). O coincidență fantastică, desigur!
În acel orizont de aștepare, Cortez a fost considerat fără doar și poate nimeni altul decât Quetzalcoatl însuși. Deși au existat unele îndoieli, mai ales printre preoții și nobilii azteci, Montezuma II (c. 1466 - 1520), suveranul Mexicului, care trăia la Tenochtitlan, capitala imperiului Aztec, era ferm convins ca Hernando Cortez era Quetzalcoatl, care venise să îi mântuiască . Așa se face că Montezuma îi va copleși pe spanioli cu daruri, constând din felurite artifacte, precum discuri de aur, pe care erau gravate calendarul aztec, și alte simboluri sacre. Incapabil să înțeleagă valoarea lor artistică și spirituală, Cortez va da dispoziție să fie topite și să fie transformate în lingouri. Nu e mai puțin adevărat ca si Montezuma va beneficia intițial de protectoratul spaniolilor. Astfel, el își va extinde imperiul, făcând noi cuceriri. În cele din urmă mercenarii lui Cortez se vor stabili la Tenochtitlan și se vor deda la jafuri, violuri, omoruri. Toate acestea îi vor nemulțumi pe preoți și pe nobili, mai puțin pe Montezuma, care le va tolera în continuare abuzurile. În naivitatea lui, regele aztec acceptă să devină ostatic în propriul palat, în timp ce nemulțumirea generală lua proporții alarmante. În cele din urmă, aztecii vor ataca cartierului general spaniol și pentru a potoli furia mulțimii Cortez îl determină pe Montezuma să își facă apariția la balconul palatului său pentru a le le vorbi supușilor. Regele se conformează și le va cere compatrioților săi sa se retragă neîntârziat. Indignați de complicitatea lui cu spaniolii, aztecii aruncă cu pietre, rănindu-l grav. Realizând în cele din urmă cât de stupid s-a lăsat manipulat, Montezuma se va sinucide pe data de 1 iulie 1520.
În numai doi ani, Cortez va reuși să cucerească și să distrugă ce a mai rămas din civilizația aztecă. Nevoia de aur și de argint îl determina să trimită la topit opere de artă de o valoare inestimabilă.
Conchistadorul spaniol a fost, fără îndoială, un om de o șiretenie ieșită din comun. A știut să speculeze cu abilitate aceasta profeție pe o cunoștea foarte bine de la ibovnica lui, indigena Malinalli (posteritatea o va mitiza), care îl va ajuta în planurile lui de cucerire. Totodata a fost si un om bolnav. În tinerețe contactase boala sifilitică. Cruzimea lui de neimaginat, ușurință cu care a trimis la moarte zeci de mii de azteci, convingerea că a fost ales să împlinească profețiile sunt, fără îndoială, consecințele acestei maladii.

Tupeul lui Cortez

Încurajat de succesul său legat de predicțiile aztece, Cortez ar fi încercat să manipuleze și profețiile biblice, străduindu-se să convingă pe unii misionari franciscani mileraniști care îl înșoțeau cum că anul 1521 ar constitui începutul perioadei de 1 000 de ani, urmând ca Iisus Hristos să vină a doua oară pe pământ pentru a întemeia o nouă împărăție. Aceștia au răspândit ideea că el, Cortez, a fost trimis în Lumea Nouă să desăvârșească evanghelizarea neamurilor și să asigure trecerea umanității în millenium. Conchistadorul avea nevoie de o astfel de prezentare deoarece căzuse în dizgratia regelui Carol Quintul ( 1500 – 1558), care va fi, din anul 1519 (altă coincidență!), împăratul Sfântului Imperiu Roman. Suveranul spaniol vedea în el un aventurier rebel și lipsit de scrupule, pe numele căruia era în vigoare un mandat de arestare. De astă dată însă Cortez se lovește de opoziția Birericii catolice, care considera mileranismul o grava erezie. Aurul pe care l-a trimis din Lumea Nouă i-a asigurat ulterior grațierea. După rezolvarea acestei probleme juridice, ambitiosul conchistador spera să devină vicerege al teritoriilor cucerite de el, dar Carol I îl va numi pe Antonio de Mendoza, un om corect și loial Coroanei. Cortez este recompensat totuși cu titlul de marchiz del Valle de Oaxaca. Veșnic nemulțumit, diabolicul conchistador are inițiativa înființării de plantații de trestie de zahăr, urmând să fie lucrate cu sclavi aduși din Africa, proiect pe care îl va și realiza ulterior.

Cine nu învață din lecția istoriei

Cum a fost posibilă această confuzie, aceasta eroare a istoriei? În primul rând datorita credinței de nezdruncinat a poporului aztec într-un oracol. Apoi, lipsei de discernâmant în cazul unei coincidențe bizare. La o analiza atentă, s-ar fi văzut că numai în aparenta spaniolii puteau fi socotiți zei. Ceea ce i-a impresionat pe azteci au fost probabil caii și armele de foc. Era pentru prima dată când vedeau oameni călărind animale necunoscute. Deoarece Quetzalcoatl era și un zeu al vântului și al furtunii, aztecii au asociat flama și bubuitul tunului cu fulgerul și tunetul (chiar și în limba română cuvântul "tun" este un derivat regresiv de la "tunet"). Dar cea mai convingătore aparență a fost cea legată de venirea acestor oameni ciudați, de rasă albă, exact în anul prezis de oracol. În rest, nimic nu i-ar fi indreptățit să-i considere divini. Nu erau nici nemuritori, nici imuni la boli (după cum am văzut, Cortez însuși era un bolnav cronic). În plus, iconografia aztecă îl prezintă pe zeul Quetzalcoatl ca având înfățișearea unui șarpe cu pene. Nici pe departe Cortez nu semănă cu acesta. Mai grav rămâne faptul că misionarii franciscani care însoțeau expediția au răspândit ideea cum că marele zeu aztec nu ar fi nimeni altul decât Apostolul Toma, despre care se știa că a predicat Evanghelia în India ( se va specula confuzia lul Columb dintre India și Lumea Nouă). Doar după câțiva ani, aztecii vor realiza grava lor eroare. Corolarul a fost ca mezoamericanii vor avea resentimente față de omul alb ce vor dura secole de-a rândul. Vor fi refractari la eforturile de evanghelizare ulterioare și vor martiriza mulți misionari europeni. Biserica catolică a răspândit legendă conform căreia neîncrederea aztecilor a luat sfârșit odată cu apariție miraculoasă, în anul 1530, a Sfintei Fecioare Maria la Guadalupe, când chipul ei s-a imprimat supranatural pe mantia (tilma) țăranului aztec Juan Diego, tilmă devenita ulterior relicvă. Or Guadalupe înseamnă, în limba indigenilor, "cea care zdrobește capul șarpelui" ( șarpele cu pene Quetzalcoatl?). Semnificativ rămâne faptul că icoana Fecioarei Maria este zugrăvită diferit de cele ale madonelor epocii Renașterii, și anume ca o regina aztecă, cu tenul măsliniu, dovadă că resentimentele indigenilor față de europeni erau încă vii la acea dată.
Astăzi, vedem copia la indigo a aceluiași scenariu diabolic: calendarul maya, anul 2012 și sfârșitul marelui ciclu cosmic, venirea lui Mesia, instaurarea împărăției de 1 000 de ani etc, dovadă că în laboratoarele oculte din subsolurile conspirative se lucrează intens la un plan de manipulare a oracolelor aztece și a profețiilor biblice. Deși intenția mileranistă a lui Cortez a eșuat lamentabil, posteritatea a continuat cultul lui Quetzalcoatl, acesta fiind considerat fie un omolog al lui Iisus Hristos, fie Însuși Iisus Hristos, erezii ce au revenit agresiv în New-Age, când au fost reciclate și alte predicții antice. Cât de credibile sunt acestea s-a văzut. Ca și în cazul anului 1519, realizarea predictiilor oraculare pentru anul 2012 depinde de abilitatea unor oportuniști, precum Cortez și de naivitatea altora, precum Montezuma. Dacă un suveran de stat va proceda tot atât de absurd ca acesta din urmă, lăsându-se convins și manipulat de un om fără scrupule, consecințele sunt evidente. Într-adevăr, va trebui să ne așteptăm la o catastrofă de proporții. Nu naturală, ci umană. Dar, pentru creștini, oracolele nu sunt profeții, deși unii se complac în a le le confunda. O predicție oraculară se poate realiza sau nu. Se realizează dacă nu se face nimic pentru a o împiedica.
G.S.
G.S.
intermediar I
intermediar I

masculin Numarul mesajelor : 66
Data de inscriere : 20/04/2009

http://gavriilstiharul1.wordpress.com/

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum