Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
Pentru vizualizarea in conditii optime a forumului ortodox, proOrtodoxia, va recomandam Google Chrome care poate fi descarcat de aici.
Ultimele subiecte
» Pelerinaje la Sfantul Munte Athos
Criza Bisericii Catolice EmptySam Aug 08, 2015 11:05 am Scris de daseky30

» Clasificarea religiilor
Criza Bisericii Catolice EmptyDum Apr 05, 2015 7:32 pm Scris de clairvaux

» Intrebare pentru cei din linia intai
Criza Bisericii Catolice EmptyDum Apr 05, 2015 7:28 pm Scris de clairvaux

»  Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta
Criza Bisericii Catolice EmptyDum Apr 05, 2015 7:21 pm Scris de clairvaux

» De ce nu ne putem ruga împreuna cu catolicii
Criza Bisericii Catolice EmptyDum Apr 05, 2015 6:45 pm Scris de clairvaux

» ECUMENISMUL:origini, esenta, deziderate
Criza Bisericii Catolice EmptyDum Apr 05, 2015 6:40 pm Scris de clairvaux

» În Duminica Ortodoxiei s-a lansat un nou site
Criza Bisericii Catolice EmptyMar Mar 03, 2015 9:34 am Scris de Crez

» Icoane Ortodoxe
Criza Bisericii Catolice EmptyMier Mai 14, 2014 3:41 pm Scris de Mihai Gabriel

» Magazin online Handmade TRADITII
Criza Bisericii Catolice EmptyMier Mai 14, 2014 3:39 pm Scris de Mihai Gabriel

Calendar Crestin-Ortodox
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Flux RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 


Statistici
Avem 210 membri înregistrati
Cel mai nou utilizator înregistrat este: Peter peter

Membrii nostri au postat un numar de 634 mesaje în 360 subiecte

Criza Bisericii Catolice

2 participan?i

In jos

Criza Bisericii Catolice Empty Criza Bisericii Catolice

Mesaj Scris de Admin Joi Sept 04, 2008 12:55 pm

de Mihai Urzica

Prin poticniri provenite din afară și dinăuntru, Biserica Catolică străbate astăzi cea mai sumbră perioadă din istoria sa. Această criză, care s-a tot accentuat din deceniile trecute, este determinată acum de tendințe moderniste și de insubordonarea unei însemnate părți a clerului, de apatia religioasă a multor credincioși ai săi, de practici religioase dubioase, însușite în unele cazuri de autoritățile eclesiastice, de manifestări și compromisuri ale unor ierarhi fală de Masonerie și de iudaism, ca și de alte acțiuni condamnabile.

În anii din urmă mii de preoți au părăsit clerul catolic pentru a se căsători, iar alții refuză să mai asculte de autoritatea ierarhică9. Cu deosebire în țările nordice, un număr din ce în ce mai mare de slujitori ai altarului se agită în favoarea reformei care le-ar permite, în același timp, să rămână în cler ca preoți deservenți și să se căsătorească, ceea cecontravine principiului de a nu se administra taina cununiei după hirotonia preoților. Pe de altă parte, din lipsa de vocație a credincioșilor pentru consacrarea lor în clerul de mir și din ordinele monahale, s-a ajuns la o situație alarmantă în majoritatea țărilor catolice din Occident. Din cauza necredinței și a indiferentismului religios care s-au abătut peste lumea occidentală, Biserica catolică recurge la tot felul de inițiative și acțiuni rău inspirate care, în loc să combată fără cruțare răul care o macină, o povârnesc tot mai mult pe panta compromisurilor.

S-a recurs astfel la introducerea muzicii de jazz în unele biserici din Olanda și din America Latină, pentru a atrage lumea. De asemenea, după modelul cinematografelor americane în aer liber, drive-in-movies, pentru automobiliștii care vor să vizioneze filme fără să-și părăsească volanul și canapeaua confortabilă, s-a inițiat în Buffalo, în suburbia orașului New York, ținerea unor liturghii drive-in. O fotografie din revista National Catholic Reporter, din septembrie 1969, prezintă o asemenea imagine. Pe o estradă, apare, dintr-un grup de turisme, un fel de baracă purtând inscripția: Altar exterior al Parohiei Sfântului Leon. Liturghie duminicală. Îndărătul unei vitrine care protejează o încăpere transportabilă, un preot în odăjdii slujește sfânta liturghie, care se amplifică prin megafoane. Potrivit relatării din revista catolică menționată, participanții la aceste liturghii de consumație stau relaxați în interiorul turismelor, iar când preotul exclamă Go in peace! (Mergeți în pace!), ei întorc cheile în contact și pacea este salvată în huruitul tuturor motoarelor!

Pe aceeași linie înnoitoare de atitudini eclesiastice, cardinalul Suenens, primatul Belgiei, a declarat, într-un interviu la Ottawa, că admiterea femeilor în clerul catolic - idee
care se vântură în multe cercuri și care s-a admis de o parte a Bisericii anglicane - ar trebui să facă obiectul unui studiu serios10.

Vaticanul a dezlegat lumea credincioșilor de ținerea posturilor de peste an, considerând că asemenea acte de înfrânare reprezintă constrângeri care din cauza mentalități veacului nostru, îi îndepărtează pe oameni de la credință. În actuala criză a Bisericii catolice, un fapt semnificativ îl constituie și tendința multor credincioși de a se disocia de autoritatea bisericească. Există azi - spunea reverendul Thomas Stansky, membru în Secretariatul pentru Unitatea Creștinilor din Roma - o schismă tacită a unor rebeli care rămân catolici doar cu numele, dar care, în realitate, se îndepărtează din ce în ce mai mult de Biserica constituțională. Iar un episcop american declara: În ultima vreme, s-au conturat două biserici catolice: o biserică oficială, a papei și a ierarhiei, și o biserică liberă, care atrage un număr tot mai mare de laici și preoți. În acest sens, ziarul Time (22 noiembrie 1968) menționa: În ajunul conferinței semestriale din Washington, din anul 1968, a celor 238 de episcopi catolici din Statele Unite, 3500 de credincioși s-au pronunțat în sprijinul celor 40 de preoți locali, sancționați de cardinalul Patrick O'Boyle pentru că au criticat enciclica papei Paul al VI-lea „Humane Vitae”. A doua zi însă, un grup de I50 de preoți au năvălit în sala unde se ținea conferința episcopilor și și-au manifestat solidaritatea cu preoții sancționați. Catolici proeminenți din Washington au acordat apoi sprijin unui nou centru bisericesc, grupat în jurul unor preoți sancționați, unde s-a organizat un fel de cartier general al protestatarilor catolici.

Un alt fapt neașteptat s-a petrecut în Franța, sub pontificatul !ui Paul al VI-lea, prin apariția unui antipapă, Clement al XV-lea, care a grupat în jurul lui zeci de mii de credincioși de pretutindeni - din Germania, Elveția și chiar din Canada - veniți să i se prosterneze. Prin mistificările lui, acest caz scandalos a provocat o nouă schismă în Biserica Romei. Astfel, uzurpatorul papei Paul al VI-lea, Michel Cotten, fost preot în congregația Sacré-Cœur, în urma unei viziuni pe care pretinde că a avut-o în Biserica din Sarrebourg, la 7 octombrie 1950, s-a văzut încoronat ca papă de însuși Hristos (?), cu numele de Clement al XV-lea! În 1960 s-a instalat la Clemery (Meurthe-et-Moselle), unde și-a alcătuit un mic Vatican, cu cincizeci de cardinali și episcopi de ambele sexe și cu o grupare de călugărițe, excomunicându-l chiar pe Paul al VI- lea, sub învinuirea de imoralitate11. Deși unui asemenea caz nu i se poate acorda o importanță prea mare, el urmând se stingă de la sine, acest fapt a provocat tulburare printre atâția credincioși, mărind și mai mult confuzia din sânul Bisericii Catolice.

O altă schismă, de altă natură, s-a produs tot sub pontificatul lui Paul al VI-lea, din partea episcopului Marcel Lefébre, fost arhiepiscop de Dakar și fondator al Fraternității Sacerdotale Sfântul Pius al X-lea, care l-a acuzat pe Paul al VI-lea de împăciuitorism cu comuniștii și de concesii vinovate față de Tradiția Bisericii Catolice, intervenite prin hotărârile Conciliului Vatican II. Episcopului rebel i s-au alăturat tradiționaliștii catolici, benedictinii disidenți, precum și o fracțiune a Ordinului Carmelit.

O situație mai gravă și de o întindere mai mare zdruncină Biserica Catolică din cauza unei credințe îndoielnice pe care o manifestă o parte a clerului, care lasă să planeze asupra credincioșilor tot felul de dubii fală de adevărurile fundamentale ale credinței creștine: păcatul originar este contestat; descendența neamului omenesc dintr-un singur cuplu este pusă la îndoială; la fel, fecioria Mariei ca Născătoare de Dumnezeu; ridicarea la cer a Mântuitorului este privită ca o imagine și nu ca o realitate; Iisus este considerat doar un profet etc.

Asemenea grave abateri au fost consemnate într-un amplu document al tradiționalilor catolici francezi, constituiți în asociația religioasă Credo, prezentat adunării plenare a episcopilor francezi în 1976 și publicat ulterior în lucrarea Les Fumées de Satan. Din același document reiese și felul delăsător în care se săvârșește liturghia și modul scandalos în care se administrează Euharistia, oferită celor nespovediți, celor de alte confesiuni sau celor bolnavi, prin expedierea Sfintei Împărtășanii prin ramburs poștal.

Din cauza îndepărtării Bisericii Catolice de la adevărata tradiție și spiritualitate a dreptei credințe, au apărut în această Biserică și mari anomalii față de Sfânta Taină a spovedaniei. În anumite cazuri, se dau, în masă, dezlegări depline de păcate sau se pronunță, tot în masă, excomunicări din motive politice, încălcându-se adevăratele orânduiri bisericești. Așa s-a întâmplat sub pontificatul papei Pius al XII-lea, când cetatea Vaticanului a anunțat că slujba de Paști a acelui an va fi radiodifuzată, iar papa va da binecuvântarea Urbi et Orbi de la balconul bazilicii Sfântul Petru, cu proclamarea iertării depline a păcatelor tuturor acelora care vor asculta, în acea piață sau la posturile de radio, cuvântarea din acea zi de Paști. În acest fel, zeci de milioane de ascultători ale acelei emisiuni se puteau considera absolviți de toate păcatele, fără nici o prealabilă cercetare a cugetului, fără nici o rugăciune de pocăință, fără o mărturisire de păcate și fără nici un eventual canon. Taina spovedaniei era cu totul abolită!
__________________________________________________________

Continuare: http://orthologos.blogspot.com/2008/09/criza-bisericii-catolice.html
Admin
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 117
Data de inscriere : 02/09/2008

https://proortodoxia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Criza Bisericii Catolice Empty Re: Criza Bisericii Catolice

Mesaj Scris de orlandosorin Mar Iul 28, 2009 9:27 pm

In legatura cu anumite probleme intampinate de BC si de Biserica in general:
1. Problema crizei de preoti este adevarata. Cam nimeni nu-si mai doreste sa devina preot in BC. Sunt locuri libere la orice nivel. Problema celibatului insa si faptul ca un preot catolic nu are dreptul sa detina nimic personal ci trebuie sa se dedice in totalitate Lui Cristos. Nu exista vreun interes material sau personal pentru a te face preot catolic. Pentru a rezolva acest neajuns trebuie un management mai bun al resurselor. Burlaci convinsi exista foarte multi in afara BC care si-ar putea dedica viata Domnului.
2. In legatura cu introducerea altor tipuri de muzica decat cea gregoriana si organica. BC fiind o Biserica Universala ce-si propune sa pastoreasca pe toto pamantul isi adapteaza slujbele in functie de cultura popoarelor respective. De exemplu in Africa a creat muzica liturgica cu specificul de acolo https://www.youtube.com/watch?v=HIUz7U8hH2E si se pare ca suna bine. In privinta muzicii BC este un important izvor de cultura (aici e greu de demolat). De asemenea folosirea mijloacelor media moderne este salutara. In trecut nu erau decat reprezentarile grafice si modelarile. Azi tehnica ofera mult mai multe mijloace prin care Cuvantul Domnul sa ajunga la om.
3. In legatura cu posturile. Este foarte usor sa propui dintr-o data posturi drastice. Problema este cine le respecta ? Cu cat gradul de sfintenie creste cu atat poti sa postesti mai mult si sa te rogi mai mult. Trebuie insa pana acolo sa existe si posibilitati pentru toti oamenii de a face sacrificii pentru Domnul dupa puterea majoritatii nu numai dupa puterea sfintilor. Un post minimal este infinit mai bun decat a nu se tine post deloc. Simplul fapt ca il face atent pe om sa-si controleze apucaturile catre pacat este un castig imens. Nu-i opreste nimeni pe traditionalisti sa tina postul drastic ca la ortodocsi insa Dumnezeu ii opreste sa-i judece pe cei care nu pot tine acel post (sunt oameni care muncesc, sportivi in cantonament, bolnavi, mame care alapteaza etc). Postul catolic este gandit sa poata fi tinut de oricine indiferent de suferintele pe care le are.
4. In legatura cu uzurpatorii BC. Tradatori ai Lui Cristos care sa rupa Biserica Sa au fost si o sa mai fie. Cu toate asta nimeni nu a reusit decat sa faramiteze sau sa ia firimituri din BC si in nici un caz sa desfiinteze BC. (Matei 16:18 - BC nu va putea fi cucerita de Cel Rau). In prezent sectele si bisericile schizmatice au ajuns sa se certe intre ele pe enoriasi si pe suprematie. Periodic mai apare cate un Cristos fals si zice ca el infiinteaza adevarata Biserica. Unii dintre ei mai sunt si lasi. Se duc retracteaza in fata Papei isi recapata functiile dupa care isi continua lucrarea diavoleasca de uzurpare a Bisericii (este si asta o metoda). Acuma Diavolul nu o sa se duca pe la secte (acolo nu ar mai avea de lucru intrucat lucrarile negative le fac oamenii). Diavolul si cu armata lui o sa lupte pana la capat cu BC prin toate mijloacele posibile. Priviti cate organizatii anticatolice exista: secte, biserici schizmatice, masonerii la fel ca impotriva Domnului in timpurile Sale pe pamant (carturarii, fariseii, saducheii, preotii, puterea politica etc). Toate puterile lumesti. Priviti care sunt acuzatiile (rechizitoriul): ca nu respecta canoanele (Isus la fel, lucra de Sabat); ca lucreaza cu diavolii; ca promoveaza invataturi false (Isus cand a zis ca este fiul lui Dumnezeu atata i-a trebuit in fata lui Caiafa) etc. Cine lanseaza acuzatiile ? Preotii si marii carturari (Fotie era un mare profesor universitar). La fel ca in vremea lui Isus. Concluziile nu sunt greu de tras.
5. In legatura cu spovada. Obligatia oricarui catolic este o data pe an sa se spovedeasca. Nu se admite impartasirea cu sangele si trupul Domnului fara spovada. Se considera o profanare a Sfintelor Taine. Este o rusine sa te impartasesti avand pacate grave. (Nu ca pe la altii unde se face traditionalul si uraciosul comert cu ,,pasti'' .) Dezlegarile colective de pacate nu abroga aceasta obligatie. Dezlegarile colective de pacat pe care le poate face Papa sunt datorita privilegiului Divin dat de catre Cristos lui Sf.Petru de a dezlega sau tine pacate. Asa a vrut Domnul si trebuie sa-i respectam vointa fara sa o comentam.
5. In legatura cu Isus - profet numai. In nici un caz asemenea ,,credinta'' nu exista in cadrul BC in mod oficial. Faptul ca exista si in BC mai putin credinciosi (noi nu le spunem eretici) asta nu schimba cu nimic dogmele. Poate pe la altii care inca nu-I atribuie aceleasi principii ca si Tatalui. Tocmai de aceea a fost introdusa dogma filioque ca sa se termine credinta (erezia) ariana in care Cristos nu era tot una cu Dumnezeu Tatal. Poate ar mai trebui modificate pentru a se explica si mai bine faptul ca Tatal si Fiul sunt aceiasi pesoana in randurile respective din Crez. Cand va pronuntati despre credinta altora intrebati un preot respectiv si va explica dogmele si credinta fara nici un fel de retinere.

orlandosorin
incepator
incepator

Numarul mesajelor : 19
Data de inscriere : 26/07/2009

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum