Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
Pentru vizualizarea in conditii optime a forumului ortodox, proOrtodoxia, va recomandam Google Chrome care poate fi descarcat de aici.
Ultimele subiecte
» Pelerinaje la Sfantul Munte Athos
Va fi România noua grădină a Maicii Domnului? EmptySam Aug 08, 2015 11:05 am Scris de daseky30

» Clasificarea religiilor
Va fi România noua grădină a Maicii Domnului? EmptyDum Apr 05, 2015 7:32 pm Scris de clairvaux

» Intrebare pentru cei din linia intai
Va fi România noua grădină a Maicii Domnului? EmptyDum Apr 05, 2015 7:28 pm Scris de clairvaux

»  Treptele rugaciunii, vizitarea raiului din viata aceasta
Va fi România noua grădină a Maicii Domnului? EmptyDum Apr 05, 2015 7:21 pm Scris de clairvaux

» De ce nu ne putem ruga împreuna cu catolicii
Va fi România noua grădină a Maicii Domnului? EmptyDum Apr 05, 2015 6:45 pm Scris de clairvaux

» ECUMENISMUL:origini, esenta, deziderate
Va fi România noua grădină a Maicii Domnului? EmptyDum Apr 05, 2015 6:40 pm Scris de clairvaux

» În Duminica Ortodoxiei s-a lansat un nou site
Va fi România noua grădină a Maicii Domnului? EmptyMar Mar 03, 2015 9:34 am Scris de Crez

» Icoane Ortodoxe
Va fi România noua grădină a Maicii Domnului? EmptyMier Mai 14, 2014 3:41 pm Scris de Mihai Gabriel

» Magazin online Handmade TRADITII
Va fi România noua grădină a Maicii Domnului? EmptyMier Mai 14, 2014 3:39 pm Scris de Mihai Gabriel

Calendar Crestin-Ortodox
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Flux RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 


Statistici
Avem 210 membri înregistrati
Cel mai nou utilizator înregistrat este: Peter peter

Membrii nostri au postat un numar de 634 mesaje în 360 subiecte

Va fi România noua grădină a Maicii Domnului?

2 participan?i

 :: Ortodoxie

In jos

Va fi România noua grădină a Maicii Domnului? Empty Va fi România noua grădină a Maicii Domnului?

Mesaj Scris de G.S. Joi Iul 15, 2010 5:29 am

Profeția Sfântului Nil Athonitul și o legendă demnă de crezare


Sfântul Nil Athonitul (1612-1692). Acesta a fost trăitor la Muntele Athos, de aici și numele. Ca și Sfântul Mucenic Cosma Etolianul, prooroceste despre vremurile lui Antihrist: "Atunci cei bogați își vor deschide comorile lor, aurul și argintul vor fi defăimate și vor fi pe drumuri ca pietrele". De asemenea, prevede și izbucnirea unor epidemii infecțioase: "Oamenii vor slăbi și vor muri pe drumuri ca pasările; cei pecetluiți de antihrist vor mânca cărnuri de oameni morți, neputând suferi foamea și leșinătatea și, mâncând trupuri moarte, vor muri și ei".

Profeția care ne interesează se referă la Sfântul Munte Athos, "Grădina Maicii Domnului". Pare incredibil pentru unii că acest loc binecuvântat, care s-a aflat sub protecția Sfintei Fecioare timp de secole, va fi parăsit de aceasta în cele din urmă:

"Ascultați, o, părinți, iată că v-am spus propovăduirea lui Iona spre pildă, ca cel ce are urechi de auzit să audă și să nu se întoarcă către altele, spre vătămarea sufletului său. Precum a deslușit acel filosof propovăduirea lui Iona, așa și eu vă spun: precum magnetul nu a lăsat fierul, la înălțime de patru vânturi lovindu-se, și apoi din pricina ruginei l-a lăsat, și iarăși, după ce a fost curățit, l-a ridicat magnetul; așa este Doamna noastră, de Dumnezeu Născătoarea, Acoperământul binecredincioșilor, că a ținut muntele acesta13 până în ziua de astăzi, precum magnetul pe fier. Și dacă magnetul, fiind lucru neînsuflețit, are atâta putere, oare câtă putere și tărie și îndrăzneală are Doamna noastră de Dumnezeu Născătoarea? Singuri vedem cum ține muntele acesta cu atotțiitoarea putere. Însă cum clatină vântul magnetul ca să lase fierul, așa se ridică asupra acestui munte neamurile, și în tot chipul umblă să-l răpească din mâinile Maicii Domnului, dar nu pot. În sfârșit se va lăsa din mâinile ei, nu din pricina slăbiciunii ei, nici din puterea neamurilor, ci numai pentru păcatele celor ce locuiesc într-însul; pentru că acestea s-au făcut ca o rugină înaintea Maicii Domnului. Că dacă veți subția gâtlejul vostru cu postul, ca pânza, și veți usca trupul vostru ca țârul, dar între voi nu aveți dragoste și unire, cu curățenia trupului vostru, nici un rod al dreptății nu aveți".

Că muntele Athos "se va lasa din mainile ei", nu mai incape indoială. Autenticitatea acestei profeții nu poate fi pusă la îndoială. Dar unde s-ar putea afla fericita gradină cea nouă? Ieromonahul Ioanichie Bălan reține o legendă, probabil din secolul al XVI-lea. Aceasta se refera la sihăstria Bisericani din Moldova:

"În tradiția locului se spune că odată văzând câțiva sihaști zidindu-se biserica de piatră la Bisericani si temându-se că nu vor mai avea liniște aici, s-au hotărât să plece la Muntele Athos. dar înainte de a coborî de pe munte, li s-a arătat într-un stejar cu trei tulpini o femeie îmbrăcată împărătește, cu chipul Maicii Domnului, și i-a întrebat?

- Părinților, unde vreți să plecați?

- Ne ducem la Athos, în grădina Maicii Domnului au răspuns ei. Atunci ea le-a zis:

- Rămâneți pe loc că și aici este grădina mea! și îndată s-a făcut nevăzută [...] Așa s-a dovedit Fecioara Maria protectoarea și stăpâna sihaștrilor din muntele Bisericani și de peste tot. Căci oriunde se face voia lui Dumnezeu și se cinstește Preasfânta Fecioră Maria, acolo este casa lui Dumnezeu și grădina Maicii Domnului"[2].

Mesajul legendei este foarte clar, iar interpretearea părintelui Ioachim Bălan este concludentă și credem că nu mai este nevoie de altă interpretare.

O alta versiune vorbește de cinci călugări care pleacă de la manăstirea Bistrița-Baia:

Transcriu un fragment din predica Pãrintelui Ioan Iovan [3], din 15 august 1992, la Mănãstirea Recea:

"Dragii mei, am mai spus, dar mai repet, cã și Evanghelia se repetã: cinci cãlugãri pleacã de la mãnãstirea Bistrita-Baia, din Moldova, pleacã la Sfântul Munte Athos, pleacã, si n-au apucat doi km. sau trei sã iasã cãci apare Maica Domnului în fata lor si le spune:

-Unde mergeti, fiilor, unde vã grãbiti?

-Mergem la grãdina ta, Maica Domnului, din Sfântul Munte, sã ne mântuim mai ușor.

Și rãspunde Maica Domnului, auziti toți:

-Întoarceti-vã înapoi, și sã știti cã și România este grãdina mea!"

Și aici rămâne valabilă interpretarea părintelui Ioanichie Bălan.

Profeția Sfântului Nil Athonitul pare a se împlini în zilele noastre

După căderea Constantinopolului ce a avut loc în anul 1453, se părea turcii vor ocupa și vor pângări sfintele așezăminte, iar activitatea monahala de la muntele Athos va lua sfârșit. Totuși, ca urmare a unor convenții cu sultanii, Imperiul otoman se angaja să respecte autonomia Sfântului Munte, în schimbul unui tribut plătit anual. Tot ca urmare a acestor convenții, sultanii se obligau să apere așezămintele și să permite pelerinaje. Ca urmare, contrar previziunilor, în perioada post bizantină, viața monahală de aici înflorește. Deoarece, Sfintele Asezăminte nu dispuneau de fonduri proprii, tributul era plătit aproape în întregime de țările române [4]. Astfel, se poate spune ca țările române au salvat Muntele Athos de la desființare.

Paradoxal, primejdia reala avea să vină în secolul al XX-lea. Între anii 1960- 1970, asistăm la o criza atonită care amenința să ducă la desființare activitații monahale.

Părintele Macarie de la Mânăstirea Simonos Petras își amintește că Muntele Athos urma sa fie transformat în stațiune turistică, mănăstirile în muzee, iar monahismul să fie desființat.

Aparenta prosperitate și îngrijorarea călugărilor

La ora actuala aceasta republică a monahilor cunoaște o aparentă prosperitate. Se pare că a fost depășita criza din anii 1960-1970 și că Muntele Athos este acum în afara orcărei primejdii. UE si UNESCO au alocat fonduri generoase pentru dezvoltarea infrastucturii, restaurarea mănăstirilor, a manuscriselor și a obiectelor de cult. Se consideră că până în anul 1998, UE a contribuit cu 23,4 milioane de euro. Și totuși...

Cum pe lumea acesta nimic nu e pe gratis, ajutorul generos și-a avut și el pretul lui. În Parlamentul European sunt parlamentari care militează pentru desființarea avaton-ului, adică interdictța accesului femeilor, pe motiv ca democratia nu permite discriminarea între sexe, mai ales că feministele din Occident ridică prețenția că dacă, alături de bărbați, contribuie prin impozite și taxe la sprijinirea Sfântului Munte, trebuie să aibă acces și la aceleași beneficii. Nu s-a reușit, căci avaton-ul este protejat printr-o clauză specială, negociată de guvernul grec în momentul aderării Greciei la UE. Afluxul de turiști și părăsirea de către tinerii călugări a duhului atonit tradițional fac ca profeția Sfântului Nil Athonitul să fie mai actuală ca oricând.

Cum și România face parte din UE, este evident că Maica Domnului nu-și va muta grădina tot într-o țara a Uniunii Europene, riscând să se confrunte cu aceleași probleme. Dacă profeția Sfânatului Nil Athonitul se va adeveri curând. singura țara românească care are șansa să devină Athosul după Athos este Republica Moldova. Așa cum, după căderea Imperiului Roman de Răsarit, Imperiul Rus avut șansa istorică să devină Bizanțul după Bizanț, șansă pe care nu a ratat-o [5].

Numai dacă Dumnezeu nu a hotărât altfel: ca întreg spațiu creștin- ortodox să devină marea gradină a Sfintei Fecioare.

_____________________________________

1. ***, Profeții și mărturii creștine despre vremea de acum, selecție de texte de la Sfinții Părinți și autori contemporani, ed. a II-a, Editura Biserica ortodoxă, Alexandria 2004.
2. Ieromaonah Ioanichie Bălan, Vetre de sihastrie Românească, secolele IV-XX. Ed. institutului Biblic si de Misiune al B.O.R., Buc. 1982.
3. Ioan Iovan s-a născut in anul 1922. După absolvirea Facultății de Teologie la Cluj, este tuns în monahism în 1948 și primește numele de Ioan. În anul 1949 este hirotonit ieromonah si slujește ca ieromonah la Mănastirea Vladimirești până în anul 1955. Este adeptul vedeniillor Veronicăi Gurău (Maicii Veronica) cu privire la viitorul României, numindu-le “Biblia neamului românesc”. Fiind acuzat de erezie în anul 1954, este caterisit. De asemenenea este acuzat și de delicte politice și este condamnat la privare de libertate și munca silnică pe viață. A fost eliberat în anul 1964. În 1979 i se ridică caterisirea, iar în ultimii ani de viață slujește ca duhovnic la mănăstirea de maici "Nașterea Maicii Domnului" de la Recea, judetul Mureș. În anul 2008 trece la cele veșnice.
4. Vezi Ierodiacon Cleopa Parschiv, Icoana nefăcuta de mană omenească Prodromița, Editura Panaghia.
5. "În momentul căderii Bizanțului, împaratul ortodox avea deja un succesor în persoana țarului rus, care încinsese coroana bizantină și era considerat drept continuatorul direct al imperiului ortodox" (vezi Sergiu Bulgakoff, Ortodoxia, Sibiu, 1933).


Ultima editare efectuata de catre G.S. in Lun Ian 10, 2011 11:17 pm, editata de 1 ori
G.S.
G.S.
intermediar I
intermediar I

masculin Numarul mesajelor : 66
Data de inscriere : 20/04/2009

http://gavriilstiharul1.wordpress.com/

Sus In jos

Va fi România noua grădină a Maicii Domnului? Empty Re: Va fi România noua grădină a Maicii Domnului?

Mesaj Scris de luciamanta Mier Aug 11, 2010 2:28 pm

Gradina Maicii Domnului trebuie sa fie in sufletul fiecaruia

luciamanta
nou venit
nou venit

Numarul mesajelor : 2
Data de inscriere : 25/07/2010

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 :: Ortodoxie

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum